מעמד הזוכים אחרי הרפורמה בהליך ההוצאה לפועל
עד היום כל כסף שנתקבל כתוצאה מהליכי גבייה כנגד החייב בלשכת הוצאה לפועל התחלק בין כל הזוכים שווה בשווה מבלי להתחשב במי מהזוכים נקט בהליכי גבייה בתיק כנגד החייב. הרפורמה שינתה זאת מקצה לקצה וכיום הזוכה אשר נוקט בהליכי גבייה בתיק כנגד החייב יקבל ראשון מפירות הגבייה.
היתרה תתחלק בין יתר הזוכים שווה בשווה. סייג אחד – חוב מזונות יבוא לפני כולם גם אם בעל החוב לא היה זה שנקט בהליכי הגבייה.
הטלת מגבלות חמורות על חייב שמשתמט
הרפורמה הוסיפה פרק שלם לחוק המקורי המסמיך את ראש ההוצאה לפועל להטיל מספר מגבלות חמורות על חייב המשתמט מתשלום חובותיו. בכפוף להוכחה פוזיטיבית בדבר השתמטותו של החייב כאמור או כאשר מדובר בחוב מזונות רשאי ראש ההוצאה לפועל להטיל על החייב מגבלות חמורות כגון הגבלת דרכונו, עיכוב יציאתו מן הארץ, הגבלת החייב מלהחזיק רישיון נהיגה, מלייסד חברה ולהיות בעל עניין בה, מלהחזיק שקים או כרטיס אשראי.
לחץ לקריאה נוספת:
הרפורמה בהוצאה לפועל
צו מאסר בהליך הוצאה לפועל
גביית חובות
מגבלות אלה היו מוטלות בעבר במרביתן על חייב שהוכרז כחייב מוגבל באמצעים. כיום השינוי בא לשקף את הצורך בנקיטת יד קשה כנגד חייבים משתמטים והוספת מגוון סנקציות שמטרתן להקשות על החייב לנהל אורך חיים רגיל בעודו מותיר את בעל החוב ללא פירעון.
צו מאסר בהליך הוצל"פ
מנגד עמדה לרשות הזוכים סנקציה בדמות צו מאסר שנהגו להשתמש בה כנגד חייב המשתמט מתשלום חובותיו. סנקציה זו היתה נצרכת בכל עת ובלי קשר למיצוי הליכי גבייה נוספים "עדינים" יותר.
כעת הרפורמה צמצמה את הסנקציה הזו וקבעה כי היא תופעל רק כאמצעי אחרון לאחר מיצוי הליכי גבייה אחרים. בעקבות הרפורמה ראש ההוצל"פ יוציא צו מאסר לבקשת זוכה רק לאחר ששוכנע כי אין כל הליך נוסף לרבות אלה הנזכרים לעיל אשר פגיעתו בחייב חמורה פחות ושיש בו כדי להביא לפירעון החוב.
טרם מתן צו מאסר ראש ההוצל"פ יברר את יכולת החייב לאחר שזה הובא פיסית בפניו ורק אם שוכנע כי החייב בעל יכולת ואינו משלם כפי יכולתו ללא הצדק סביר, או, אינו משתף פעולה יוציא צו מאסר כנגד החייב. בלבד כי הצו מתבקש בטרם חלפו 6 חודשים מיום מעמד הבירור הנ"ל לגבי יכולתו של החייב וכי החוב פסוק או החובות הפסוקים במצטבר עומדים על סך של 2,000 ₪ לפחות.
ערכת הערעור על החלטות רשמי ההוצל"פ
עד היום החלטת ראש ההוצאה לפועל היתה כפסק דין של בית משפט שלום ועל כן ערכאת הערעור עליו היתה לבית המשפט המחוזי. הרפורמה שינתה זאת וכיום ערכאת הערעור על החלטות ראש ההוצל"פ היא בית משפט השלום.
אלה הן רק עיקרי הרפורמה ואינם מכוונים להיות סיקור ממצה של כל השינויים הטמונים בו. יש להמתין ולראות כיצד השינויים ייושמו בפועל בידי מערכת ההוצאה לפועל, הזוכים, החייבים ובאי כוחם.
בין אם אתה זוכה ובין אם אתה חייב מומלץ להתייעץ עם עורכי דין המתמחים בתחום ההוצאה לפועל על מנת שידעו לעמוד על זכויותיך בהתאם לשינויי החקיקה בצורה המרבית והיעילה ביותר ובכך לחסוך לך הוצאות רבות ומשמעותיות.
לקבלת יעוץ משפטי מיידי בתחום הוצל"פ, לחץ כאן: סיוע משפטי
או צור קשר עם נציגי המשרד בטלפון: 03-6093833
|