החוק המסדיר את נושא מעצר הקטינים הוא חוק הנוער, שפיטה, טיפול ודרכי טיפול) תשל"א – 1971, אשר מכיל את הוראות חוק המעצרים החל על בגירים בשינויים הנדרשים.
כך, סעיף 10א. לחוק קובע כי אין להורות על מעצרו של קטין אם ניתן להשיג את תכלית המעצר בדרך שהפגיעה בחירותו של הקטין הינה פחותה ובכל מקרה תקופת המעצר תיהיה הזמן המינימאלי שדרוש לשם השגת התכלית האמורה ותו לא.
לשיחה מיידית עם עורך דין פלילי חייגו חינם: 1-800-800-891
עמדת החוק בנושא מעצר קטינים
לא למותר לציין כי קטין על פי החוק הוא מי שטרם מלאו לו שמונה עשרה שנים ואילו כאשר עסקינן בחשוד ו/או נאשם, הרי שהחוק יחול עליו במידה ובזמן הגשת כתב האישום נגדו גילו היה קטן משמונה עשרה.
החוק מעניק סמכויות בלעדיות לדון במעצרו של קטין לבית המשפט לנוער, שהינו בית משפט שלום או מחוזי בו יושב שופט נוער.
בבואו של אותו שופט לקבוע את מעצרו של קטין, עליו להביא בחשבון את גילו ואת השפעת המעצר על התפתחותו ועל שלומו הנפשי והגופני.
הדין מחיל על המשטרה נהלים פנימיים שמיושמים במועד מעצרו של קטין ואשר נועדו לשמור על פרטיותו של הקטין ולצמצם את הפגיעה שעלול המעצר לגרום לו.
כך, למשל, נקבע כי יש לעשות הכל על מנת שלא לבצע את המצער בבית הספר של הקטין ובנוסף ישנה חובה להודיע לקרוביו ולבני משפחתו על מעצרו בהקדם. זאת במידה וקצין המשטרה אינו חושש שההודעה האמורה עלולה לפגוע בשלומו של הקטין.
תקופת מעצר קטינים
טרם יורחב הדיון בעניין יש להבהיר כי ניתן לעצור קטין, רק בתנאי שמלאו לו שנים עשר שנים היות ומתחת לגיל זה לא ניתן להטיל על אדם אחריות פלילית. מעבר לכך, נוסף על ההוראות הכלליות הנוגעות למשך תקופת מעצרו של קטין, כאמור, נקבעה הוראה ספציפיצית לגבי קטין שטרם מלאו ארבעה עשרה שנים.
ודוק, סמכותה של המשטרה לעצור את אותו קטין ללא צו מטעם בית המשפט הינה למשך שתים עשרה שעות בלבד, כאשר ניתן להאריך תקופה זו לשתים עשרה שעות נוספות, במידה וסיבה מיוחדת אינה מאפשרת להביא את הקטין בפני שופט.
לעומת זאת, בכל הנוגע לקטין שמלאו לו ארבע עשרה שנים, תקופת מעצרו ללא צו עשויה להימשך עד לעשרים וארבע שעות.
יתר על כן, בטרם הגשת כתב אישום, מעצרו של קטין על פי צו של בית משפט יכול להימשך עשרה ימים בלבד, כאשר ניתן להאריך תקופה זו בעשרה ימים נוספים, אך לא מעבר לכך (לשם ההשוואה, תקופת מעצר בגיר על ידי צו בית משפט יכולה להימשך שלושים ימים).
חשיבות השימוש בעורך דין פלילי
החשיבות של שימוש בשירותיו של עורך דין פלילי נוגעת לכל עצור, ללא כל קשר לגילו, אולם מבחינת מעצר קטינים המשמעות של הייצוג המשפטי גוברת. ודוק, החוק מעגן מספר הוראות הנוגעות לתנאי החזקת הקטין במעצר ושיקולים שעל המשטרה ובית המשפט לשקול, עובר לקביעת מעצרו.
כך, למשל, נקבע כי הקטין יוחזק במעצר בנפרד מעצירים בגירים ובתי המשפט עמדו על קיומה של הוראה זו באופן דווקני, כמו גם על קיומן של ההוראות המנדטוריות הנוספות המעוגנות בחוק (ראה, למשל, את הדיון בנושא בע"פ 534/04 פלוני נ' מדינת ישראל).
לשיחה מיידית עם עורך דין פלילי חייגו חינם: 1-800-800-891
|