|
נתקלת בהפרת זכויותך כעובד/ת? יש לך בעיה עקב הפרת חוזה העסקה או הלנת שכר? נושאים אלה ואחרים הנם בתחום סמכותה הבלעדית של ערכאת השיפוט בנושאי עבודה בישראל. בית הדין לעבודה הנו חלק בלתי נפרד ממערכת המשפט בארץ, ותחת סמכותו השיפטוטית בין השאר:
וכמעט כל שאלה ובעיה הנוגעת לנושא דיני עבודה בישראל!
לקבלת סיוע משפטי בנושא זכויות העובד חייגו חינם: 1-800-800-891
בית הדין לעבודה פועל מכוח חוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט-1969, כאשר בנוסף לניהול הליכים משפטיים לפי הוראות החוק המחייבות, כוללת פעילותו של בית הדין גם שימוש בשיטות נוספות לפתרון סכסוכים, כדוגמת: הערכה מוקדמת, פישור, גישור ועידוד שיתוף פעולה ומשא ומתן במקרים של סכסוכי עבודה במשק הישראלי.
התשתית הרעיונית מאחורי בתי הדין לעבודה בשיטת המשפט שלנו
דיני העבודה והביטחון הסוציאלי של כלל העובדים עברו שינויים לא מעטים במהלך השנים, מתוך ניסיון להתאימם להתפתחויות הרבות ולמציאות בשוק העבודה בארץ ישראל.
בנוסף לכך, במהלך השנים עיצבו אלפי פסיקות בנושא דיני עבודה את מכלול הנורמות הראויות, הן מבחינה חברתית והן מבחינה שיפוטית, בכל הקשור ליחסי עובדים ומעבידים. יחסים הנוגעים לכל אחד מאיתנו.
בתי הדין לעבודה מנסים כל העת להשתית את תנאי העבודה והנורמות המקובלות בארץ על מערכת הדדית של שיתוף פעולה, כבוד לאחר והידברות בין הצדדים כיאה לכל חברה דמוקרטית המתבססת על ערכי יסוד ברורים.
כמו כן, מבוססת מערכת שיפוטית זו על מימוש הזכויות הקיימות בחוק, הן של העובדים במגזרים השונים והן של המעסיקים. במהלך השנים עוצבו גם נורמות חוקתיות בתחומי הביטחון הסוציאלי, בעיקר במסגרת חוק הביטוח הלאומי וחוק ביטוח בריאות ממלכתי, שעל ישומן מקפידים מאוד בבתי הדין לעבודה.
בית הדין לעבודה – ערכאות מעמד ומבנה
המערכת של בתי הדין לעבודה בארץ דומה מאוד במבנה ובמאפייניה לבתי הדין לעבודה הפועלים במדינות שונות ביבשת אירופה, ובייחוד בשבדיה ובגרמניה. מערכת בתי הדין לעבודה היא חלק בלתי נפרד ממערכת המשפט הרחבה יותר בארץ, הן מבחינה ניהולית והן מבחינה רעיונית.
מערכת זו מורכבת משתי ערכאות – ערכאה העוסקת בדיונים בנושאי עבודה וערכאה נוספת לצורכי הגשת ערעורים. הערכאה הדיונית כוללת חמישה בתי דין אזוריים לעבודה: בירושלים, בתל אביב, בבאר-שבע, בחיפה ובנצרת. ערכאת הערעור כוללת את בית הדין הארצי לעבודה, השוכן בעיר הבירה ירושלים.
בית הדין הארצי לעבודה
בנוסף לתפקידו כערכאת ערעור על פסיקותיהם של בתי הדין האזוריים, משמש בית הדין הארצי לעבודה, כערכאה ראשונה בתחומים שונים: תובענות של ארגוני עובדים או ארגוני מעבידים בנושאי יחסי עבודה, תובענות שבין צדדים שונים להסכמים קיבוציים כלליים בתחומי העבודה ועתירות בתחום הרישוי עבור לשכות עבודה פרטיות או חברות כוח אדם.
על פסקי בית הדין הארצי לעבודה לא ניתן לערער, אך הם נתונים לביקורת של בית הדין הגבוה לצדק, המתערב בהם לעיתים נדירות ביותר. עם זאת, ניתן לערער על פסקי דין בנושא פלילים רק לאחר קבלת אישורו של בית המשפט העליון.
בתי הדין לעבודה – סמכויות
סמכות בתי הדין לעבודה כוללת כמה תחומים מרכזיים: סכסוכים פרטיים בין עובד למעביד הקשורים למימוש זכויות, הליכים בין צדדים הקשורים בהסכמים קיבוציים בנושאי פרשנות, סכסוכים בין ארגוני עובדים ובין חבריהם או בין ארגוני עובדים למעבידים, הליכים שבין מבוטחים ובין המוסד לביטוח לאומי או קופות גמל ועמיתיהן, רישוי של חברות כוח אדם ולשכות עבודה פרטיות והליכים פליליים הקשורים לתחומי העבודה.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות' עומד לרשותך בכל שאלה ובכל עת! אנו מציעים יעוץ משפטי איכותי לפתרון בעיות הנוגעות לדיני עבודה וזכויות העובד בישראל ובכלל.
לקבלת סיוע משפטי בנושא זכויות העובד חייגו חינם: 1-800-800-891
|
|