|
פיצויי פיטורין
בישראל, אדם שפוטר מעבודתו ועומד בקריטריונים מסוימים – זכאי לפיצוי פיטורין. החוק המורה כך הוא חוק פיצויי - פיטורים, תשכ"ג 1963 (להלן החוק) והוא חלק ממארג חוקים שנקרא חקיקת המגן בדיני העבודה – דהיינו חקיקה סוציאלית שמטרתה לשמור על זכויות העובדים.
מי זכאי לקבל פיצויי פיטורין?
התנאי הראשון לקבלת הפיצויים הוא שבין המעסיק למועסק מתקיימים יחסי עובד מעביד. במרבית המקרים, תנאי זה לא קשה להוכחה, עם זאת, ישנם מקרים שלא ברור אם אכן מדובר "בעובד" או בקבלן ביצוע – שדינו לא כדין עובד.
לקבלת יעוץ משפטי מיידי בתחום דיני עבודה חייגו 1-800-800-891
מהם התנאים הנוספים לקבלת הפיצוי?
אם עברנו את משוכת העובד – מעביד. על העובד להראות בנוסף כי הוא עבד לפחות שנה אצל המעביד שכן עבודה של פחות מכך לא תזכה אותו בפיצוי.
עם זאת, הפרקטיקה בה המעביד מפטר את העובד לאחר 11 וחצי חודשים בכדי להימנע מפיצויי פיטורין אינה מקובלת ועל כן נחקק סעיף 3 לחוק הקובע כדלקמן :
"פיטורים סמוך לפני סוף שנת עבודה ראשונה, יראו אותם - אם לא הוכח היפוכו של דבר - כאילו נעשו מתוך כוונה להימנע מחובת תשלום פיצויי-פיטורים ואין פיטורים כאלה פוגעים בזכות הפיצויים".
מה לגבי עובד עונתי שעובד למשל רק בתקופת הקיץ?
החוק מתייחס גם לעובדים כגון דא, וקובע כי "עובד עונתי" שעבד 2 עונות ברציפות אצל אותו המעסיק יהיה זכאי אף הוא לפיצויי פיטורין ביום שיפוטר.
לקבלת סיוע של עו"ד המתמחה בתחום דיני עבודה, לחץ כאן: יעוץ משפטי
חישוב גובה הפיצוי
סעיף 13 לחוק פיצויי פיטורין קובע את שיעור הפיצוי שיתקבל. ראוי לציין כי פיצוי זה שונה לגבי קבוצות עובדים שונות.
למשל עובדים שמקבלים משכורת על בסיס חודשי, יזכו למשכורת פיצוי על כל שנת וותק אצל המעסיק. כך לדוגמא עובד שעבד 5 שנים ופוטר – זכאי לפיצויי פיטורין בשיעור השווה ל- 5 משכורות חודשיות.
קבוצה אחרת הם עובדים שמועסקים במשמרות בדרך כלל ע"ב שעה בכגון דא, אותם עובדים זכאים לשבועיים משכורת על כל שנת עבודה. כך שעובד שעבד 5 שנים במשמרות זכאי לפיצויי פיטורין בשיעור שכרו למשך חודשיים וחצי.
האם הפיצוי שאני מקבל כולל גם מרכיבי תוספת של השכר החודשי שלי?
התשובה היא לא – פיצויי פיטורין אינם כוללים תוספות שמעבר לשכר היסוד, כך לדוגמא שעות נוספות אינן חלק מהשכר החודשי שישתלם בפיצויי פיטורין.
האם במקרה שהתפטרתי ישללו ממני הפיצויים?
הכלל אומר, שאם עובד התפטר מעבודתו נשללת זכאותו לפיצויי פיטורין. אך ככל עניין משפטי גם לכלל זה יוצאים מהכלל והם רבים.
החשוב שבין החריגים הוא החריג שקובע שאם נעשתה הרעה מוחשית בתנאי העבודה של העובד, הוא רשאי להתפטר בדין מפוטר (ראה גם סעיף 11 לחוק). כמובן שישנם עוד חריגים, חלקם מפורסמים יותר כגון אישה הרה המתפטרת מעבודה.
חלקם מפורסמים פחות, כגון אדם שעובר לישובים חקלאיים מסוימים יהיה זכאי לפיצויי פיטורין כאילו פוטר מעבודתו.
האם ניתן לשלול מאדם שהביא לפיטוריו את הפיצויים?
עבירות משמעת של אדם, עלולות בהחלט לשלול ממנו את פיצויי הפיטורין. עם זאת נטל ההוכחה שאכן בוצעו עבירות כאמור יהיה על כתפיו של המעסיק והוא יאלץ להראות לבית המשפט שהעובד הפר הוראות אלו.
גובה ההוכחה הנדרש מהמעביד להרמת הנטל יהיה כגובה ההוכחה במשפט אזרחי, הנמוך יותר מהנדרש לדוגמא במשפט פלילי וזאת לאור פסק הדין בעניין הלמן (בדב"ע נה/60-3).
לסיכום
בישראל נהוג לפצות אדם שפוטר מעבודתו, פיצוי זה הוא משמעותי – והוא חלק מחקיקת המגן הסוציאלית שיש לעובדים בישראל. לעיתים ניתן לקבל פיצוי זה גם בשל התפטרות – אך בדרך כלל התפטרות תשלול את הזכאות לפיצוי.
בכל מקרה, כאשר אתם עובדים שנים רבות, ויש חשש לתשלום הפיצוי, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מתחום דיני העבודה, או עורך דין פיצויי פיטורין, שיאפשר לכם למקסם את הפיצוי שיתקבל – ולקבל את הכספים תוך חסכון בזמן יקר.
לקבלת יעוץ משפטי מיידי בתחום דיני עבודה חייגו 1-800-800-891
|
|