סודיות רפואית היא החובה המוטלת על עובדי בריאות לשמור בסוד את המידע שנמסר להם על המטופל או ביחס אליו. חיסיון זה מיועד לשמור על האמון שבין המטופל והאחראים על בריאותו ולכן הוא מתייחס למידע שהגיע לעובד מכוח תפקידו ונמסר לו מתוך הנחה שישמור עליו בסוד ולא יעבירו לגורמים בלתי רצויים.
חיסיון זה קבוע בשבועת היפוקרטס, בכללי האתיקה של ההסתדרות הרפואית, בחוק הגנת הפרטיות תשמ"א-1981 ובחוק זכויות החולה תשנ"ו-1996. מלבד זאת, חקיקה נוספת מתייחסת למקרים בהם הרופא מחויב לדווח על מידע רפואי חרף קיומה של חובת הסודיות.
קיראו בהרחבה על: תיעוד רפואי
החריגים לחובה לשמור על הסודיות הרפואית הקבועים בחוק זכויות החולה הנם: הוראה של בית משפט לגילוי המידע, פנייה לצורך השגת מטרה בלתי חוקית, מידע שלא נמסר מתוך הנחה שיישמר בסוד והסכמה של החולה לויתור מצדו על החיסיון של המידע הרפואי.
לשיחה מיידית עם עורך דין חייגו חינם: 1-800-800-891
מתי נדרש טופס ויתור סודיות רפואית?
האופן שבו מוותר המטופל על הסודיות אינו מוסדר והוא יכול לכאורה להיעשות גם בהתנהגות או בעל פה, אומנם בדרך כלל נעשה הויתור בכתב.
טופס ויתור על סודיות רפואית הוא כתב הסכמה לויתור על החיסיון לגבי החומר הרפואי של המטופל וכל גוף רשאי לקבוע לעצמו את נוסח הטופס.
הנסיבות בהן נדרשת החתימה על טופס הויתור הן מגוונות. קיימת פרקטיקה מקובלת בתביעות בתחום הנזיקין כמו במקרי רשלנות רפואית או תאונות דרכים לפיה, על התובע להגיש כתב ויתור על סודיות רפואית וזאת במטרה להביא לבירור האמת בהליכים אלו.
מלבד זאת גם בתביעות לקבלת הטבות או קצבאות המשולמות על ידי המדינה או גופים פרטיים נדרש המטופל לחתום על טופס ויתור, כדי שכל המידע הנדרש יהיה בפני המוסד הרלבנטי. חתימה על כתב ויתור זה נדרשת גם במסגרת קבלה ללימודים במקצועות הבריאות השונים.
למה משמש טופס ו.ס.ר?
החתימה על טופס הויתור, היא המסגרת החוקית להפרת חובת הסודיות של הגורמים המטפלים במקרים בהם לא מתקיימים חריגים אחרים הקבועים בחוק.
הפרת חובת הסודיות הרפואית שלא בהסכמת המטופל או בהתקיימותם של החריגים הקבועים בחקיקה, עלולה להוות במקרים מסוימים ובנסיבות כל מקרה לגופו עילת תביעה.
פסיקה
במסגרת הליך רע"א 8019/06 ידיעות אחרונות בע"מ נ' לוין - בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בתביעת לשון הרע על החלטת בית משפט השלום בעניין המצאת טופס ויתור סודיות רפואית ותשובות לשאלון גילוי מסמכים הקשורים למצבה הרפואי של התובעת, בתביעת לשון הרע נגד ידיעות אחרונות בעקבות ידיעה על כך, שנמצאה על ידי המשטרה במצב של ערפול חושים וחוסר תקשורת עם המציאות ובשל חוסר האמת בהן לטענת התובעת הוגשה התביעה.
הנתבעים ביקשו לצורך הכנת ההגנה, כי התובעת תחתום על טופס ויתור סודיות, תצהיר גילוי ושאלון אך היא סירבה ולכן פנו לבית המשפט.
בית משפט השלום קבע שהמסמכים נחוצים לעניין ההגנה, בית המשפט המחוזי קיבל בחלקו את בקשת הערעור וביקש להגביל את הגילוי וויתור הסודיות רק לתוצאות בדיקות שהיו סמוך לאירועים הנטענים.
בית המשפט העליון קבע שיש להגביל את הגילוי במסגרת ויתור הסודיות בתביעת לשון הרע רק לפרטי האירוע.
לשיחה מיידית עם עורך דין חייגו חינם: 1-800-800-891
|