|
לשכת המסחר הבין לאומית - ICC - International Chamber of Commerce הינה ארגון, המקיים פעילות חובקת עולם וכולל כמאה וארבעים מדינות, לרבות ישראל.
פעילות הארגון הינה בעלת השפעה על התנהלות הכלכלה העולמית, משליכה על ההחלטות המתקבלות והמדיניות המתגבשת על ידי ארגוני כלכלה בינלאומיים דוגמת הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי OECD, ארגון הסחר העולמי WTO וועידת G8 של ארגון המדינות המתועשות.
נדבך מרכזי במבנה הארגוני של ה-ICC הינו בית הדין הבינלאומי לבוררות של הארגון. מאז הקמתו, בראשית המאה הקודמת, דן מוסד ותיק זה בעשרות אלפי סכסוכים וקנה לעצמו מעמד בכורה בכל הכרוך ביישוב מחלוקות עסקיות, המתגלעות במישור הבינלאומי, בדרך של בוררות.
זקוקים לעורך דין? חייגו חינם: 1-800-800-891
הפרוצדורה המנחה את בית הדין לבוררות של ה-ICC
בהיבט הפרוצדוראלי פועל בית הדין לאור כללי בוררות ממוסדים ומבוססים, אשר הוכיחו הצלחתם לאורך השנים. מערכת הכללים מתעדכנת מעת לעת בהתאם לצרכים המשתנים ועל כך אחראית ועדה מקצועית מיוחדת, הפועלת ליד בית הדין.
על הייחודיות שבכללי הבוררות של בית הדין לבוררות מטעם ה-ICC
בשונה מבתי דין אחרים בתחום יישוב סכסוכים בינלאומיים בדרך של בוררות, בהם נתונה בידי הצדדים ברירת הדין ובחירת הפורום המשפטי שיידון בסכסוך, קובע בית הדין לבוררות של ה-ICC כללים ברורים לדיון:
ה-ICC מושתת על התפיסה לפיה, סמכות הבורר מתוחמת באופן מדויק על ידי כללי ההתייחסות (TOR), המגדירים את המחלוקת בין הצדדים המתדיינים. מהם נגזרים תחומי הבוררות וסמכויות הבורר.
בהתאם לכללים אלה מנסח הבורר, במעמד הצדדים, מסמך המגדיר את כללי ההתייחסות, לרבות: פרטי הצדדים, מעניהם, עיקרי התביעה המוגשת והתביעה הנגדית, סכום התביעה והסעדים המשפטיים המבוקשים, טיעונים מרכזיים ושאלות הטעונות הכרעה, פרטי הבורר, מקום עריכת הבוררות והנהלים, החלים במסגרת הבוררות.
אישור כללי ההתייחסות שנוסחו על ידי הצדדים מהווה תנאי מקדים לתחילת הליך הבוררות. דרישת החתימה המשותפת של הצדדים על המסמך מובילה לדיוק מירבי בניסוח כתבי הטענות ולהתדיינות לגבי גיבוש הכללים, אותה תוחם בית הדין בחודשיים, עם אפשרות הארכה לבקשת הבורר, ככל שהדבר נדרש.
שעה שהצדדים אינם מצליחים להסכים ביניהם על ניסוח כללי ההתייחסות יציע להם הבורר נוסח משלו ובמידה ולא יתקבל - הסכם פשרה. במקרה כזה, כאשר יש הסכמה של צד אחד לפחות, חותמים הבורר ואותו צד על המסמך, המועבר לאישור בית הדין לבוררות של ה-ICC.
רק לאחר מתן האישור ניתן להתחיל בבוררות עצמה.
נוכח האמור תוקנו תקנות ה-ICC באופן, המסמיך את הבורר להחליט, שאין צורך בקביעת רשימת מחלוקות במידה והקביעה אינה מתאימה לנסיבות, כחריג לכלל הנהוג.
היתרונות שמציע בית הדין לבוררות של ה-ICC
עם הפיכת השוק העולמי לכפר גלובלי בעשורים האחרונים התחדד הערך המוסף, שמציע המוסד המשפטי בעל המוניטין, במתן מענה יעיל ומקצועי לסכסוכים בינלאומיים ויישובם באופן זריז.
יתרון מרכזי נוסף בקיום הבוררות בבית הדין הבינלאומי לבוררות הינו בכך, שהצדדים אינם נדרשים לפנות לערכאת ערעור על החלטות בית הדין.
זאת נוכח העובדה, שבהתאם לכללי הבוררות, טרם חתימה ופרסום פסק בוררות מטעם בית הדין נדרשת העברתו לבחינה מקדימה ומדוקדקת על ידי חברי הנהלת בית הדין, משפטנים נבחרים, שמקום מושבם בפריז.
בסמכות ההנהלה להעיר הערות טכניות ותוכניות, תוך הותרת שיקול דעת בית הדין על כנו. מצב דברים זה מקנה לצדדים המתדיינים תחושת יציבות ובטחון לגבי תוקף וסופיות ההחלטה המתקבלת.
זקוקים לעורך דין? חייגו חינם: 1-800-800-891
|
|