|
עבירות מיסים מתייחסות למעשה או מחדל אגב הפרת הוראות החקיקה בתחום, המעוגנות בפקודת מס הכנסה, חוק מע"מ, חוק העונשין, חוק מיסוי מקרקעין ועוד. ככלל, עבירות אלה הנן עבירות פליליות והרשעה בביצוען עלולה לגרור עונש מאסר ארוך וממושך.
מקובל לחלק עבירות מיסים לשתי קטגוריות: עבירות טכניות ועבירות מטריאליות. השוני ביניהן נעוץ ביסוד הכוונה - בעוד שעבירות מהותיות מתאפיינות בכוונה פלילית של מבצע העבירה ומתמקדות בהעלמת מס והלבנת הון, הרי שבעבירות טכניות לא נדרש להצביע על יסוד כוונה.
עצם ביצוע מעשה או התנהגות העולה כדי מחדל, מהווים עילה לענישה.
לקבלת יעוץ משפטי בענייני מיסוי חייגו ללא התחייבות 1-800-800-891
רשות המיסים והמערכת המשפטית רואות בחומרה רבה עבירות בתחום המס. במטרה להרתיע את הציבור הוחרפה בשנים האחרונות מדיניות הענישה בתחום. במידה ולאחר מתן התראה לא תוקן הליקוי כנדרש עשוי העונש להגיע עד מאסר בפועל או קנס כבד.
עבירות מיסים - דוגמאות ואיסורים ע"פ חוק
לפי חוק מע"מ
סעיף 117 (א) לחוק מונה שורת עבירות מס והעונשים, המוטלים בגינן:
117(א) (1) - סירוב למסור ידיעה, מסמך, פנקס או דוגמה.
117(א) (2) - סירוב או הימנעות מהתייצבות לחקירה.
117(א) (3) - מסירת ידיעה כוזבת או בלתי מדויקת ללא המצאת הסבר סביר - העבירה משתרעת גם על מסירת דו"ח או מסמך פיקטיביים.
117(א) (4) - אי רישום כחייב במס - חובת הרישום חלה על כל מוסד כספי, עסק או מוסד ללא כוונת רווח, דוגמת עמותות.
117(א) (5) - הוצאת חשבונית מס בהיעדר זכאות או כשמוטל על הנישום איסור - הסעיף מתייחס הן לענישת מי שאינו רשום כעוסק מורשה ומוציא חשבונית מס והן לעוסק מורשה, שאינו מנהל פנקסי חשבונות או מפר את ההוראות בעניין זה מבלי לתקן את הליקוי בתוך שלושים יום מקבלת ההתראה.
117(א) (6) - אי הגשה במועד של דו"ח, הנדרש לפי חוק מע"מ או התקנות מכוחו - אחת מעבירות המס השכיחות. זכות הענישה קמה עקב הפרת יחסי הנאמנות בין משרד האוצר לבין העוסק בגין אי העברת כספי הלקוחות.
117(א) (7) - ניהול פנקסי חשבונות בלתי תקינים - חוסר ניהול או ניהול לקוי. מבססים תשתית לעבירה פלילית.
117(א) 15- 13 - אי הוצאת חשבונית מס חרף קיום חובה לכך; הוצאת חשבונית אך אי תשלום המס וכן אי דרישת חשבונית מקום שיש לעשות כן.
117(א) 16 - הפרעת או מניעת בעל תפקיד מלבצע את המוטל עליו לפי חוק - לדוגמא, חוסר שיתוף פעולה עם חוקר, שהגיע עם צו חיפוש מטעם בית משפט.
לפי פקודת מס הכנסה:
עונש של שנת מאסר, תשלום קנס או שניהם במצטבר, יוטלו בגין ביצוע העבירות הבאות:
סעיף 216(1) - אי קיום דרישה, שצוינה בהודעה לפי פקודת מס הכנסה - לדוגמא, סירוב להגיש דו"חות ומסמכים.
216(2) - אי התייצבות לחקירה או סירוב למסור אינפורמציה.
216(4) - אי הגשת דו"ח שנתי במועד.
216(5) - חוסר ניהול פנקסי חשבונות בהתאם להוראות.
216(6) - העלמת מסמכים רלוונטיים לעריכת השומה.
217 - מסירת דו"ח או ידיעות כוזבים - אגב השמטת הכנסות וכן רישום לקוי ובלתי נכון, המשפיע על גובה המס (דין עבירה זו שנתיים מאסר, קנס או שניהם).
קיראו עוד בנושא: מס רווח הון העלמות מס
הואשמת בביצוע עבירת מס? פנה אל עורך דין מקצועי!
נוכח מגמת הענישה המחמירה בכל הכרוך בביצוע עבירות מס ומורכבותו הרבה של התחום, מומלץ לנאשם להסתייע בבא כוח. עורך דין פלילי הבקיא בענייני מיסוי, ילווה את הנאשם משלב ניהול החקירה מול רשות המיסים ועד למשפט.
מאמציו יתמקדו בניהול מו"מ עם שלטונות המס במטרה למנוע הגשת כתב אישום פלילי או להסיר סעיפים ממנו ובהמשך, בגיבוש הסדר טיעון מקל והפחתה מעונשו של הנאשם.
פסקי דין בנושא עבירות מיסים
הליך ע"פ 72055/04 פלוני נ' מדינת ישראל (מחוזי תל אביב) עסק בכתב אישום בגין אי תשלום מס שנוכה מעובדי הנאשם, בגובה כ 50,000 ש"ח. בהליך המקורי הודה התובע באישומים המיוחסים לו ונגזרו עליו שבעה חודשי מאסר בפועל וקנס של כ-25,000 ש"ח. ערעור שהגיש על חומרת העונש התקבל וגזר הדין הופחת לשלושה חודשי עבודות שירות.
לקבלת יעוץ משפטי בענייני מיסוי חייגו ללא התחייבות 1-800-800-891
|
|