בית המשפט לענייני משפחה מהווה אחת הערכאות במסגרת מערכת המשפט הישראלי. טריבונל משפטי זה עוסק בתחום אישות על הסוגיות הנגזרות ממנו - נושאים הכרוכים בגירושין כמו מזונות אישה וילדים, משמורת ילדים, הסדרי ראיה וחלוקת רכוש לצד מעמד אישי, ירושה ועוד.
בתי המשפט לענייני משפחה פועלים בפריסה ארצית בחלוקה לשישה מחוזות שיפוט: צפון, חיפה, מרכז, תל אביב, ירושלים ודרום.
המקור הנורמטיבי לפעילות בית המשפט לענייני משפחה
דבר החקיקה אשר מסדיר ומעגן את פעילות בית המשפט לענייני משפחה הינו חוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה - 1995. על פי החוק משמשים בתי משפט השלום כבתי משפט לענייני משפחה בשבתם בכובע זה.
פעילות בית המשפט לענייני משפחה מתבצעת במקביל למערכת בתי הדין הדתיים - בית הדין הרבני ובתי הדין של העדות השונות, להם מוקנית סמכות שיפוט מקבילה בנושאים אישיים וענייני משפחה.
מצב דברים זה מוביל ליצירת מרוץ סמכויות בין הערכאות לפיו הצד שהקדים והגיש תביעה לערכאה משפטית מסוימת קונה את סמכות הדיון בתיק.
לקבלת סיוע משפטי בענייני משפחה חייגו: 1-800-800-891
הנושאים הנידונים בפני בית המשפט לענייני משפחה
סמכות השיפוט של בית המשפט לענייני משפחה משתרעת על קשת רחבה של סוגיות המאפיינות סכסוכים משפחתיים. בכלל זה היבטים הנלווים לגירושין דוגמת מזונות, רכוש ומשמורת ילדים; קביעת אבהות; עניינים בתחום הירושה וכן סכסוכים בין בן משפחה לבין עיזבון אדם שנפטר.
ראוי להדגיש, כי בית המשפט לענייני משפחה אינו מוסמך לדון בהיבטי נישואין וגירושין גופם,
דוגמת תקפות גט, באשר נושאים אלה מצויים תחת סמכות השיפוט הייחודית של בית הדין הרבני.
בסוגיות משמורת ילדים, מזונות אישה ורכוש קיימת סמכות שיפוט מקבילה לערכאה הדתית ולבית המשפט לענייני משפחה.
הפרוצדורה המנחה את בית המשפט לענייני משפחה והרכב השופטים בו
נוכח מורכבותם הרבה של תיקים המובאים לדיון בפני בית המשפט לענייני משפחה, הן בפאן העובדתי והם בפאן הרגשי, לא כפופה ערכאה משפטית זו לדיני הראיות (למעט חריגים מסוימים) ולשופטים מסורה סמכות לקבל כל ראיה רלוונטית התורמת לדיון.
על פאנל השופטים בבית הדין נמנים שופטים בעלי מומחיות בתחום, בעלי ידע וניסיון בניתוח סכסוכים משפחתיים והכרעה בסוגיות המורכבות שמעורר תחום זה. לצד בית המשפט לענייני משפחה פועלת יחידת סיוע של פסיכולוגים ועובדים סוציאליים הכפופה לבית המשפט.
התנהלות מול בית המשפט לענייני משפחה
מאחר ותחום דיני משפחה הינו סבוך ומורכב מומלץ לאדם המגיש תביעה לערכאה זו או נתבע לעמוד לדין בפניה, לפנות לקבלת סיוע משפטי.
עורך דין הבקיא בתחום ישכיל לנסח כתב תביעה מתאים, המייצג את האינטרסים של מרשו ומגביר את סיכויי הצלחתו. עורך הדין ידאג לאיסוף החומר הרלוונטי המהווה תימוכין לתביעה ולמילוי הטפסים וחתימה על התצהירים הנדרשים וידאג להגשת התביעה ולתשלום האגרה הנדרשת.
במידת הצורך יצרף בא הכוח לתביעה המוגשת בקשות למתן צווים זמניים, דוגמת עיכוב יציאה מהארץ, עיקול וכד'.
ערכאת הערעור על פסיקת בית המשפט לענייני משפחה
היות ובית המשפט לענייני משפחה הינו במעמד של ערכאת שלום, ערעורים על פסקי דינו יוגשו לבית המשפט המחוזי. במרבית הנושאים דנה ערכאת הערעור בשופט אחד אך בענייני משמורת ילדים, סוגיות אבהות ואמהות, אימוץ והחזרת קטין חטוף ידון בית המשפט המחוזי בהרכב שלושה שופטים.
קיראו בהרחבה על: אמנת האג בנושא חטיפת קטינים
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות' מפעיל מחלקה משפטית המתמחה בטיפול בסכסוכים משפחתיים ובכל הנוגע לדיני משפחה. אם את או אתה מתמודדים מול משבר בחיי הנישואין או שהנכם זקוקים לכל סיוע אחר בענייני משפחה, אל תהססו לפנות אלינו.
עורך דין בכיר ומקצועי יעניק לך יעוץ משפטי והכוונה בכל הנוגע לאפשרויות הפרוסות לפניך, בכפוף לדיני המשפחה הנהוגים במדינת ישראל.
לקבלת סיוע משפטי בענייני משפחה חייגו: 1-800-800-891
|