צעיר שהשתמש בתרופה "פרופסיה" המיועדת למניעת התקרחות טוען כי השימוש בתרופה הוביל לפגיעה בפוריות שלו.
הצעיר החליט להגיש, באמצעות עורך דין, תביעה ייצוגית נגד יצרנית התרופה חברת MSD לפיצוי בסך 97 מליון שקלים בגין הנזקים שנגרמו לטענתו בשל התרופה. סכום התביעה מתבסס על הנחה לפיה 5,000 גברים שילמו מדי חודש עבור התרופה 230 שקלים במהלך שבע השנים האחרונות.
כמו כן הנזק בגין עוגמת הנפש של כל אחד מהמשתתפים עומד לפי ההערכות על 100 שקלים. לפי המלצת רופא העור, נטל הצעיר את התרופה במשך שנתיים.
יעודה המקורי של התרופה היה לטיפול בבעיית הגדלת הערמונית אך נמצא שמתן התרופה במינון נמוך גורם להפסקת נשירת השיער אצל משתמשים.
זקוקים לסיוע של עורך דין? חייגו חינם: 1-800-800-891
יחד עם הטיפול ניסו התובע ובת הזוג להביא ילד לעולם, אך מאמצים אלו העלו חרס.
אחד המומחים באורולוגיה שאיתו נועץ הצעיר בהקשר זה אמר שלחומר הפעיל בתכשיר למניעת התקרחות יש השפעה על מידת הפוריות של הגבר ולכן הורה לצעיר להפסיק להשתמש בתרופה. עם הפסקת השימוש בתרופה הצליחה בת הזוג להרות.
לטענת הצעיר, אם היה יודע שהתכשיר עלול לפגום בפוריות הוא לא היה משתמש בו מלכתחילה. בכתב התביעה נכתב כי העובדה שתופעת לוואי זו לא צוינה בעלון לצרכן, מהווה הפרה של חובת הגילוי המצויה בחוק הגנת הצרכן התשמ"א-1981 (להלן: החוק).
מהי תביעה יצוגית?
תביעה יצוגית היא תביעה המוגשת על ידי אדם אחד אך עילת התביעה בה משותפת לציבור רחב. כך התובע בתובענה ייצוגית הוא למעשה בעל עילת תביעה אישית בגין הפגיעה בו ובאנשים נוספים.
עד שנת 2006 נושא התביעות הייצוגיות במדינת ישראל הוסדר תחת סעיף 29 לתקנות סדר הדין האזרחי התשמ"ד-1984 (להלן: התקנות).
יחד עם זאת העובדה שמדובר בחקיקת משנה ולא בחקיקה ראשית גרמה לבעיות רבות. אולם בשנת 2006 נחקק חוק תובענות יצוגיות התשס"ו-2006 (להלן: החוק) שנועד על מנת להסדיר סוגיה זו.
החוק מאפשר את הגשתה של תובענה יצוגית במספר נושאים הקבועים בו. אך מלבד חוק זה הוראות לגבי אפשרות תביעה בתובענה יצוגית קבועות גם בהוראות חוק נוספות.
תובענה ייצוגית לפי חוק הגנת הצרכן - פרופסיה
חוק הגנת הצרכן מאפשר את הגשתה של תובענה יצוגית נגד ספק שהטעה צרכן לגבי מוצר מסוים טרם רכישת המוצר. בהקשר זה הצרכן יכול להגיש תביעה כנגד הספק גם בשם קבוצת הצרכנים שהספק הטעה באופן דומה.
יחד עם זאת חשוב להדגיש כי על מנת שתביעה תתנהל כתביעה יצוגית יש לקבל את אישור בית המשפט כפי שקבוע בסעיף 8 לחוק תובענות יצוגיות.
לעניין זה יש לציין כי בית המשפט בוחן בקפידה יתרה את קיומה של העילה הראויה ותום הלב של התובע בהגשת התביעה האמורה.
כך אם בית המשפט משתכנע כי סכום הפיצויים המבוקש בכתב התביעה איננו סכום סביר בית המשפט יכול לסרב לאשר את התובענה כתביעה ייצוגית ולהפנות את התובע להגשת תביעה רגילה.
זקוקים לסיוע של עורך דין? חייגו חינם: 1-800-800-891
|