ערבות מוגדרת כהתחייבות אשר נוטל על עצמו גורם כלשהו, המקורב ללווה, לפירעון חובו של הלווה כלפי צד ג', במידה וזה האחרון לא יוכל להסדירו.
המשמעות המעשית הינה כי שעה שהחייב אינו מסוגל לעמוד בהחזר החוב, מוקנית לנושה אפשרות לגבות את הכספים המגיעים לו מהערב, אשר חתום על שטר ערבות.
הרציונאל, המנחה מנגנון זה, הוא, כי החייב יתאמץ ככל הניתן בכדי למנוע ממכרו / חברו, החתום על הערבות, מלחוב במקומו.
הכלי המשפטי של ערבות ובפרט ערבות צד ג', מוסיף להיות מקובל כיום במסגרת לקיחת הלוואות, מתן אשראי ובסוגים שונים של עסקאות והתקשרויות.
אולם, נוכח ניסיון העבר והסתבכות אלפי ערבים תמימים בישראל עקב נפילתם הכלכלית של לווים, להם חתמו, תוקן החוק ומקנה כיום שורה של הגנות לערבים.
קיראו בהרחבה על: ריבית פיגורים שיק בטחון
זקוקים לעורך דין בענייני ערבות? חייגו חינם: 1-800-800-891
נסיבות המצריכות חתימה על ערבות
המנגנון המשפטי של ערבות תקף לגבי מגוון רחב של התקשרויות עסקיות, חוזים וחיובים כספיים.
בהם: מתן אשראי לחברה או לאדם פרטי על ידי אחד הבנקים או גוף מימון חוץ בנקאי - כדרישת סף; הליכי אישור משכנתא; בעסקאות רכישת דירה או רכב ועוד.
צריך ערבות? מי יכול להיות ערב לחוב שלך?
ככלל, על כתב ערבות רשאי לחתום מי שמלאו לו שמונה עשרה שנים ושאינו בן זוגו של הלווה, שותף עסקי שלו או בעל עניין בתאגיד.
מקובל לבקש חתימה על ערבות ממכר קרוב או בן משפחה, כאשר הבנקים מעדיפים כיום, שההורים ישמשו כערבים עבור ילדיהם, להבטחת גב כלכלי במידת הצורך.
סוגים עיקריים של ערבויות
קיימים מספר סוגים שכיחים של ערבויות:
ערבות צד ג' - הערבות הסטנדרטית והפופולארית, מקובלת כמעט בכל עסקאות האשראי; ערבות בנקאית; משכון של דירה או כלי רכב; ערבות בלתי מוגבלת בסכום - מתייחסת לכלל חובותיו של הלווה, אף במידה והגדיל את ההתחייבות כלפי הנושה ללא ידיעת הערב. ערבויות אלה נהוגות לגבי חשבונות עובר ושב ומספר סוגי הלוואות וחושפות את הערב לסיכון מוגבר;
ערבות מוגבלת בסכום - הסכום מצוין בכתב הערבות באופן מפורש, לרבות הפרשי ריבית, הצמדה ושאר הוצאות נלוות. ערבויות אלה נהוגות בהלוואות מוגדרות, הנלקחות לפרק זמן קצוב ובהן נחשף הערב למידה מופחתת של סיכון.
זיכרו כי לפני שתחתמו על שטר ערבות, רצוי להתייעץ עם עורכי דין העוסקים בתחום, שאחרי הכל אתם עומדים להתחייב על סכומי כסף (לרוב) ניכרים ולתקפוה ארוכה.
מידת הפופולאריות של מנגנון הערבות כיום
היסטוריה כאובה של אלפי ערבים, אשר הסתבכו בחובותיהם הכלכליים של הלווים, עבורם חתמו ערבות, הובילה לשינויים מהותיים במנגנון הערבות בארץ. זאת, הן בצמצום היקף השימוש בכלי זה והן בעריכת רפורמה בחוק הערבות ועיגון הגנות על ערבים.
כיום, נהוג לפנות למנגנון הערבות בנסיבות מסוימות. לדוגמא, בעסקאות, בהן סכום ההלוואה גבוה
מ-70% בהן ידרוש הבנק ערבות לצורך אישור ההלוואה וכן לגבי לקוחות צעירים, שטרם ביססו מעמדם בעבודה, אז נדרשת חתימת הוריהם כערבים.
יש לך שאלות על סוגי ערבויות? בואו לשאול ב: פורום יעוץ משפטי
הגנות על ערבים בחוק הערבות
בעקבות מחאה ציבורית בנושא, אשר הושמעה על ידי מי שחוו פגיעה כתוצאה מחתימה על ערבות, נכנסו לתוקפם תיקונים לחוק הערבות במהלך שנות התשעים.
תיקונים אלה, אשר חלים על חוזי לקיחת הלוואות ומשכנתאות, שנחתמו לאחר שנת 1992, מעניקים לערבים שורה של הגנות. ההגנה העיקרית מטילה חובה על הבנקים לממש את כל ההליכים, הקיימים נגד החייב, לרבות מצבת נכסיו, כולל דירת המגורים ורק בסיומם לפנות לערבים.
קיראו בהרחבה על: חובות כספיים
זקוקים לעורך דין בענייני ערבות? חייגו חינם: 1-800-800-891
|