מס ערך מוסף המוכר בראשי התיבות מע"מ, הינו סוג של מס, המוטל על מוצרי צריכה. המע"מ הינו מהמיסים המרכזיים, הנגבים במדינות שונות בעולם ומהווה אחד מאבני היסוד במערכות מיסוי בינלאומיות.
החיוב במע"מ מוטל על הגורם האחרון בשרשרת הייצור והאספקה - הצרכן ולפיכך נחשב למס עקיף.
לקבלת יעוץ משפטי בענייני מע"מ חייגו ללא התחייבות 1-800-800-891
מרכיבי מס ערך מוסף
מע"מ מגלם את הפער בין עלותו הסופית של המוצר או השירות לבין מחירם הכללי של החומרים והפעולות, שנדרשו במסגרת ייצור המוצר או לצורך מתן השירות.
המס מתייחס לשלבים השונים בהליך הייצור, עבור בשיווק ועד רכישת המוצר על ידי הצרכן. סכום ההפרשים המצטברים מהווה את אותו ערך מוסף, בגינו נגבה מס על ידי המדינה.
גביית המס מבוצעת בדרך של גילומו במחיר המוצר או השירות, כאחוז מהעלות הסופית. סוג המוצר / השירות מכתיבים את גובה המס שיוטל - בשיעור אחיד או במספר רמות.
גביית מע"מ - איך זה עובד בפועל?
בגביית מס ערך מוסף נהוגות שלוש גישות עיקריות:
מיסוי ערך מוסף - הטלת מס על ההכנסות בניכוי עלות חומרי הגלם ותשומות הייצור. בשיטה זו העסק מעביר דיווח ומשלם מס בפועל בגין הערך המוסף בלבד.
החזר מס תשומות - המס מוטל בגין כלל ההכנסות והזיכוי ניתן עבור המע"מ, שחל על תשומות, אשר שולמו בשלבי הייצור הקודמים על ידי עסקים אחרים.
מע"מ פיננסי - המס מוטל על השכר, אשר שולם על ידי העסק ועל תזרים ההון שהוציא, המגלם הכנסות הוניות בניכוי תשלומים הוניים. משקלם של מרכיבים אלה הינו כשל הכנסות העסק מהמכירות, בניכוי והפחתת התשומות, אשר שימשו בתהליך הייצור.
מע"מ בישראל
מס ערך מוסף הונהג בישראל בראשית חודש יולי 1976, עם כניסתו לתוקף של חוק מס ערך מוסף, תשל"ו - 1975 (להלן: "החוק").
המע"מ המוטל בארץ, חל על צריכה פרטנית ועל צריכה בסקטור הציבורי. למעט מספר חריגים, שיעור המע"מ הינו אחיד ומשתנה מעת לעת. מראשית שנת 2010 עומד שיעור המע"מ על 16%.
לקריאה נוספת אודות עדכונים בשיעורי המס ליחצו: לכניסה לאתר רשות המיסים בישראל
גביית המס מתייחסת כאמור לכל שלבי ייצור המוצר עד הגעתו לצרכן - החל מייבוא חומרי הגלם, עבור בייצור ובשיווק ועד המכירה, לרבות כלל המיסים, המוטלים בשלבים השונים.
על אלה מוחזר מס תשומות, המבטא את ערך המע"מ עבור השקעה במוצר ובגין שלבי ביניים בהליך.
הגוף אשר אמון על גביית המע"מ בארץ, הינו כאמור רשות המיסים.
דוגמאות לעבירות מע"מ
כותרתו של פרק ט"ז לחוק הינה "עונשין" ובמסגרתו מנויות עבירות מס שונות בפירוט העונשים בגינן (סעיפים 124 - 117 לחוק).
קיראו בהרחבה על: מס רווח הון העלמות מיסים
בין עבירות המס המרכזיות:
סירוב למסור ידיעה, מסמך, פנקס או דוגמה; סירוב או הימנעות מהתייצבות לחקירה; מסירת ידיעה פיקטיבית או שגויה ללא הצדק סביר ולרבות הצגת דו"ח או מסמך כוזבים; אי רישום העסק או המוסד כחייב במס; הנפקת חשבונית מס ללא זכאות לכך; אי מסירת דו"ח במועד שנקבע בחוק או בתקנות מכוחו; ניהול לקוי של פנקסי חשבונות או אי ניהולם; אי הוצאת חשבונית למרות קיום חיוב לכך; הוצאת חשבונית אך אי עמידה בתשלום המס הנדרש; חוסר דרישת חשבונית, בהתקיים צורך וכן הפרעת או מניעת בעל תפקיד מלבצע את המוטל עליו על פי חוק.
סוג אחר של עבירות המנויות בחוק הינן כאלה המבוצעות מתוך כוונה להתחמק מתשלום מס ובהן: מסירת ידיעות, דוחות, חשבוניות, תעודות ומסמכים פיקטיביים; הכנה וניהול של פנקסי חשבונות כוזבים; זיוף או הסתרת פנקסים או מסמכים נדרשים; עשיית שימוש בדרכי עורמה ותחבולה במטרה להתחמק מתשלום מס ועוד.
שימו לב כי עבירות מס הנן עבירות פליליות והעונשים נגזרים בהתאם לחומרת העבירות ונעים בין שנת מאסר לחמש שנות מאסר או דרישה לתשלום כפל קנס על זה, הקבוע בחוק העונשין.
חומרת העונש תגבר בנסיבות הבאות: שידול אדם אחר לעבור עבירה על פי החוק; כאשר נמצא, כי העבירה בוצעה בנסיבות מחמירות וכן בגין ריבוי עבירות מצטברות בתוך פרק זמן מסוים.
לקבלת יעוץ משפטי בענייני מע"מ חייגו ללא התחייבות 1-800-800-891
לקריאה נוספת בנושא ליחצו: מיסוי מקרקעין ע"פ חוק בישראל
|