|
מס הכנסה נגבה על ידי המדינה בגין הכנסותיהם השוטפות של אדם פרטי או של חברה. מהמס המוטל מותרות בניכוי הוצאות הייצור וכן מתאפשר, בנסיבות מסוימות, ביצוע קיזוז הפסדים משנים עברו ומימוש פטורים לזכאים.
מס הכנסה יוטל לבסוף על הרווח הנקי - הסכום, שנותר לאחר פעולות הניכוי, הקיזוז והפטור מההכנסה במלואה. סוג מס זה, אשר חל על הכנסתו, הונו ורכושו של הנישום, מוכר במערכת המיסים בארץ כמס ישיר.
קיראו בהרחבה על: העלמת מיסים
גביית מס הכנסה בישראל
שיעורי מס הכנסה, הנגבים בארץ ואופני הגבייה מוסדרים בפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א - 1961 (להלן: "הפקודה"). שורשי הפקודה הינם בימי המנדט הבריטי ומאז עברה שינויים, עדכונים ואדפטציות.
הגורם אשר אמון על גביית מס הכנסה בארץ, הינו רשות המיסים - אגף מס הכנסה מיסוי מקרקעין.
לקבלת יעוץ משפטי בענייני מס הכנסה חייגו ללא התחייבות 1-800-800-891
סוגי ההכנסות בגינן נגבה מס הכנסה מאזרחי המדינה
הפקודה מתייחסת לשני סוגים עיקריים של הכנסות בגינם מוטל המס:
הכנסה פירותית - הכנסה מכל מקור, המאפשר רווח כספי, לרבות: עסק, משלח יד, משכורת, הטבות בשווי כסף, המגולמות במשכורת (דוגמת החזרי נסיעה או טלפון נייד), קצבאות, זכויות יוצרים, הגרלות ופרסים ועוד. על מגוון מקורות ההכנסה, אשר מנויים בפקודה, חלים שיעורי מס שונים וכללים ייחודיים לגבי כל מקור.
הכנסה הונית - בעד רווחי הון, אשר מצריכה אף היא הפרשת מס. על ההכנסות ההוניות נמנים לדוגמא: מס שבח מקרקעין, נדל"ן בחו"ל, מפעלים, כלי רכב ועוד.
קיראו בהרחבה על: מס רווח הון
פקודת מס הכנסה
מהווה דבר החקיקה המנחה והמרכזי בתחום. מגדירה את סוגי הנישומים, אשר חייבים בתשלום מס, מפרטת את ההוצאות, המוכרות לצורכי ניכוי וקיזוז, שיעורי המס ואופני גבייתו וכן את דרכי הדיווח על המס כתלות במקור ההכנסה.
היבט נוסף, אשר מוסדר בפקודה, הינו שורת פטורים מתשלום מס, אשר מוקנים לקבוצות באוכלוסיה בגין נסיבות מסוימות.
בין אלה: נכים ועיוורים ברמות נכות גבוהות; הזכאים לקצבאות מטעם המוסד לביטוח לאומי; מקבלי פיצויי פרישה מהעבודה או מקרי פיצויים, המשולמים לעיזבון עובד שנפטר עקב עבודתו.
קיראו בהרחבה על: חוב אבוד והחזר ממס הכנסה
סוגי עבירות מס הכנסה
פרק י"א לפקודה (סעיפים 228 - 215) שכותרתו עונשין, מונה שורה ארוכה של עבירות מיסים, אשר בגין ביצוען יוטלו עונשים של שנה / שנתיים מאסר, תשלום קנס או שני העונשים יחד. ברור כי עבירות מס הכנסה הנן עבירות פליליות ואם הסתבכת עם הרשות, עליך לשכור את שירותיו של עורך דין פלילי, המתמחה בין השאר בנושאי מיסוי בישראל.
בין העבירות המרכזיות:
אי מילוי דרישה, שמקורה בפקודה; חוסר התייצבות לחקירה וכן סירוב למסור מידע; אי הגשת דו"ח שנתי במועד, שנקבע לכך בחוק; אי ניהול פנקסי חשבונות כנדרש; העלמת מסמכים, הנדרשים לצורך עריכת שומה; הצגת דו"ח כוזב או מידע פיקטיבי, שהינם בעלי השלכה על גובה המס שייקבע; הכנת, החזקת ועשיית שימוש בפנקסי חשבונות פיקטיביים וכן סיוע לאדם אחר לעשות זאת; העברת דוחו"ת מס כוזבים; השמטת הכנסות, הצריכות בדיווח; אי הגשת דו"ח לרשויות המס, כנדרש; עבירות של העלמת מס, אגב נקיטה בדרכי עורמה ותחבולה ועוד.
לקבלת יעוץ משפטי בענייני מס הכנסה חייגו ללא התחייבות 1-800-800-891
|
|