|
חיי החברה, המסחר והכלכלה התבססו מאז ומעולם על התקשרויות חוזיות ומציאות ימינו רצופה בהתחייבויות בין שני צדדים, בעיקר לתכלית עסקית.
במסגרת ענף דיני החוזים מהווים חוזים עסקיים תת תחום עליו חלים דיני החוזים הכלליים כמו גם הוראות חוק פרטניות, אשר נוסחו באופן ייעודי לתחום זה.
סוגים נפוצים של חוזים עסקיים
מבין מגוון החוזים המשמשים במסגרת חיי המסחר ולצורך התנהלות עסקית נפוצים בעיקר הסוגים הבאים:
חוזים מסחריים; חוזים במסגרת תאגידים - בין שותפים לשותפות, מייסדי חברה, בין בעלי מניות לחברה או בינם לבין עצמם, מיזוג חברות; חוזי השקעה; חוזי שיתוף פעולה, שיווק, זכיינות או זיכיון; חוזי אישור מתן אשראי על ידי מוסד בנקאי וכן הסכמים לשמירה על סודיות מסחרית.
לקבלת סיוע משפטי בנושא חוזים עסקיים חייגו חינם: 1-800-800-891
חשיבות עריכת חוזה במסגרת שותפות עסקית
לצורך עמידה על הערכים המוספים אשר מגולמים בעריכת חוזה עסקי ניטול לדוגמא התקשרות חוזית פופולארית בין שותפים המייסדים יחד שותפות. בנסיבות אלה נודעת לניסוח חוזה עסקי בין הצדדים חשיבות רבה.
בין מגוון ההיבטים אליהם יתייחס החוזה:
עיגון העקרונות המנחים את השותפות, הגדרת ה"אני מאמין" של כל אחד מהשותפים, העלאה על הכתב של מפגש הרצונות ותיאום הציפיות בין הצדדים, הגדרת מישורי פעולה וקביעת גבולות ברורים בין השותפים כשכל אחד אחראי על תחומו, הסדרת היחסים הפיננסיים, תוכניות התפתחות ומינוף העסק, הבהרת נושאים שהשותפים טרם נתנו עליהם את הדעת עד מעמד ניסוח ההסכם, עיגון מנגנוני יישוב מחלוקות וכד'.
קיראו בהרחבה על: תקנת הציבור
אבני דרך לניסוח וגיבוש הסכם עסקי עבור שותפות
1. חוזה עסקי יש לנסח בשפה בהירה ופשוטה בכדי שעקרונותיו יהיו נהירים ומקובלים על שני הצדדים ועל מנת להקל על שינויו במידת הנדרש.
2. בדומה לחוזה רגיל ישקף הסכם עסקי עקרונות ליבה וערכים מנחים עבור שני הצדדים במסגרת ההתקשרות העסקית.
3. מומלץ שכל אחד מהצדדים יצוק תוכן אישי לחוזה, בהעלאת רעיונות משותפים.
4. יש להגדיר תחומי פעולה בין הצדדים לחוזה עסקי בעניין יסוד שותפות.
5. החוזה יתייחס בין היתר לפן הכלכלי של העסק - תשואות, רווחים והפסדים פוטנציאליים בהיבט חלוקת זכויות.
6. על החוזה העסקי לכלול התייחסות לפתרון מחלוקות (קיראו בנושא: גישור) אשר עשויות להתגלע בין הצדדים וכן לנסיבות של סיום ההתקשרות טרם תום התקופה שנקבעה לכך בחוזה מסיבות אלה ואחרות.
פרשנות חוזים עסקיים בבית המשפט
בפרשנות חוזה עסקי - מסחרי יפעיל בית המשפט את אמות המידה הכלליות המנחות אותו בפרשנות חוזה רגיל. בכלל זה תבחן הערכאה את אומד דעת הצדדים, כוונותיהם המשותפות והיעדים העסקיים שביקשו להגשים יחד.
הפרשנות תיעשה ככל הניתן מתוך נקודות מבטם של הצדדים לחוזה הספציפי אולם בד בבד מתוך הסתכלות אובייקטיבית, בראי האדם הסביר, תוך בחינת הרציונאל העסקי שמנחה את החוזה והייעוד המסחרי העומד בבסיס העסקה.
קבלת סיוע משפטי בתחום חוזים עסקיים
בניסוח חוזה עסקי מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין מיומן הבקיא בתחום, אשר יחווה דעתו על ההסכם שגובש בין הצדדים, יוסיף היבטים שהמתקשרים לא נתנו עליהם את הדעת ויציף קונפליקטים אפשריים הראויים להסדר במסגרת חוזה עסקי.
במקרה של התגלעות מחלוקות בין הצדדים והגעת החוזה להתדיינות משפטית יסייע עורך הדין בהבהרת התכלית העסקית אשר עמדה בבסיס ההתקשרות, באופן שישרת את האינטרסים של מרשו.
יש לך שאלות? ליחצו כאן לקבלת: יעוץ משפטי
לקבלת סיוע משפטי בנושא חוזים עסקיים חייגו חינם: 1-800-800-891
|
|