חוקי העסקה הם למעשה הדינים שמסדירים את חוקי העבודה במשק הישראלי ורבים מכנים אותם חוקי עבודה. בתקופות קודמות ואפלות של ההיסטוריה האנושית המעביד היה הבעלים של העובד והעובד - קניינו המוחלט של המעביד.
העובד היה יכול לעבוד במשך כל שעות היממה משעת הזריחה ועד לשעות הקטנות של הלילה. על חופשות, דמי הבראה ומנוחה לא היה בכלל על מה לדבר. פעמים לא מעטות העובד לא היה מקבל כל שכר או שהשכר שהוא היה מקבל עבור עבודתו היה מביש. בדיוק אז עלה הצורך בניסוח חוקי עבודה – נורמות המגדירות את היחסים השונים והמורכבים בשוק העבודה.
חוקי העבודה המודרניים כפי שכולנו מכירים אותם נכנסו לתוקף עם הקמתה של מדינת הרווחה החדשה ששמה גם דגש על מדיניות סוציאלית של דאגה לרווחת העובדים. עדיין במקומות רבים וגם אצלנו במדינת ישראל יש לצערנו מי שחושבים שחוקי העבודה הם בגדר המלצה בלבד.
לקבלת סיוע משפטי של עורך דין מנוסה חייגו חינם: 1-800-800-891
עצובה במיוחד היא העובדה שלא פעם החוקים נועדו לצורך הגנה על החלש, שכן עיקר הפגיעה הנה במגזר המועסקים החלשים יותר בחברה ובין השאר: בעלי מוגבלויות, אמהות חד הוריות, נשים בהריון, בני נוער, עובדי קבלן ורבים אחרים.
חוקי העבודה בישראל נידונים בפני בתי הדין לעבודה בישראל ולצורך בדיקת מצבך וזכויותיך המשפטיות, חשוב להתייעץ עם עורך דין מיומן.
מהם חוקי העסקה או חוקי עבודה הנהוגים בישראל?
היום במדינת ישראל ישנם חוקים שונים שמסדירים את ההעסקה של העובד. בין החוקים הללו ניתן למנות את חוק שעות עבודה ומנוחה התשי"א-1951 שקובע מהן שעות העבודה המותרות במדינת ישראל, חוק שכר מינימום התשמ"ז-1987 שקובע מהו השכר המינימאלי ביותר שרשאי המעביד לשלם, חוק שוויון הזדמנויות בעבודה התשמ"ח-1988 אשר קובע את איסור האפליה במדינת ישראל בשוק העבודה ועוד.
האם עובד רשאי לוותר על הזכויות המגיעות לפי חוקי העבודה?
ראשית, חשוב להבהיר שמעסיק לא יכול לחייב עובד לחתום על כתב ויתור זכויות לא כל שכן לפגוע בעובד בשל הסירוב שלו לחתום על כתב הויתור. יחד עם זאת, גם אם אדם נאלץ לחתום על כתב הויתור והתברר בדיעבד שהעובד לא קיבל את כל הזכויות המגיעות לו, אין המשמעות כי הזכויות אבדו לו.
מערכת המשפט בישראל אינה מייחסת משמעות רבה לחתימה של העובד על כתב הויתור בשל הכרותה של המערכת את חיי העבודה וחוסר השוויון האינהרנטי בין המעביד והעובד.
חוקי עבודה זה טוב ויפה! הזכויות שלך נפגעו?
במקומות עבודה בהם יש ארגון עובדים יציג יש אפשרות לפנות לנציגים של הארגון. לעומת זאת, במציאות של שוק העבודה שלנו לא בכל מקומות העבודה יש ארגון עובדים יציג.
במקרה כזה, אם יש חשש שנרמסו זכויותיו של העובד במקום העבודה מומלץ לפנות אל עורך דין המתמחה בדיני עבודה כדי לקבל יעוץ משפטי מקצועי לגבי האפשרות של הגשת תביעה כנגד המעסיק. ישנם גם ארגונים חברתיים שונים שמספקים סיוע משפטי לעובדים.
קיראו בהרחבה על: משרה מלאה - מה משמעותה?
תביעות שעוסקות בדיני עבודה נידונות במערכת מיוחדת של בתי הדין לעבודה שהיא בעלת הסמכות העניינית הייחודית בתחום זה. מערכת זו מורכבת ממספר בתי דין אזוריים שמהווים את הערכאה הראשונה ובית דין ארצי אשר מהווה את ערכאת הערעור.
לקבלת סיוע משפטי של עורך דין מנוסה חייגו חינם: 1-800-800-891
|