עתירה מנהלית הינה אחד מסוגי ההליכים המקובלים בתחום המשפט המנהלי. ענף משפטי זה מסדיר את מערכת היחסים שבין האזרח לבין המינהל הציבורי ובין הרשויות השונות לבין עצמן, דוגמת שירות המדינה, רשויות מקומיות וכדומה.
העילות להגשת עתירה מנהלית
בבסיס תחום המשפט המנהלי ניצבת התפיסה לפיה גופי המינהל משמשים כנאמני הציבור ולפיכך חלות עליהם חובות יתר, אשר אינן מוטלות על גורמים בשוק הפרטי.
הכלי המשפטי של עתירה מנהלית נועד לאפשר לאזרח הקטן להשיג על החלטות שהתקבלו על ידי גופי המינהל, לערער על דרך ביצועם של חוקים ותקנות על ידי הרשויות השונות וכן על התנהלות בלתי תקינה של גופים אלה.
לקבלת סיוע משפטי של עורך דין מנוסה חייגו חינם: 1-800-800-891
בין הנושאים העיקריים בהם מוגשות עתירות מנהליות: הפרת עיקרון החוקיות - היעדר סמכות חוקית מפורשת לפעולת גוף ציבורי; אי עמידה באמות מידה כלליות המנחות את שיטת המשפט הישראלי דוגמת סבירות, שוויון, תקנת הציבור ואחרות; הפרת דרישות פורמאליות הכרוכות בפרוצדורה, דוגמת חובת הענקת זכות טיעון, ניהול מכרז הגון ותקין, קבלת החלטה על בסיס שיקולים רלוונטיים לעניין, בהיעדר ניגוד אינטרסים וכד'.
על הנושאים הספציפיים בהם מוגשות עתירות מנהליות נמנים לדוגמא: השגות בעניין החלטות עיריה עקב גביה בלתי מוצדקת של ארנונה, מתן צו הריסה בשל בניה בלתי חוקית, אי עמידה בהבטחה מנהלית ועוד; היפגעות אזרח כתוצאה מהחלטות שהתקבלו על ידי ועדות, גופים ומשרדים ממשלתיים המשפיעות עליו במישרין בתחום המוניציפאלי, חינוך וכד'.
מי רשאי להגיש עתירה מנהלית?
ככלל, בידי כל אזרח במדינה נתונה סמכות להגיש עתירה מנהלית נגד גורמים ומוסדות הפועלים במסגרת המינהל הציבורי ובכלל זה רשויות מקומיות, גופים ציבוריים ומשרדי הממשלה.
הגשת עתירה מנהלית - לאיזה בית משפט?
על פי רוב מוגשת עתירה מנהלית לבתי המשפט המחוזיים, אשר מוסמכים לדון בעתירות מסוג זה בכובעם הנוסף, כבתי משפט לעניינים מנהליים.
מועד הגשת העתירה
עתירה מנהלית יש להגיש באופן מיידי, עד חודש וחצי מיום פרסום ההחלטה כדין או מהמועד שהעותר קיבל הודעה בגינה / נודע לו עליה - המוקדם מבין השניים.
עיכוב בהגשת העתירה עשוי להוביל להחלטת בית המשפט לדחות אותה על הסף.
היבטים שיש לכלול במסגרת עתירה מנהלית
עתירה מנהלית נדרשת להכיל את מירב ההיבטים הכרוכים בסוגיה הנידונה, לפרוש יריעה רחבה של הנתונים העובדתיים הקשורים לעניין והטיעונים המשפטיים הרלוונטיים. ברhttp://www.sederdin.com/admin.php?edit_pages2=111ובד הפרוצדוראלי, לכל עתירה מנהלית המוגשת לבית המשפט המחוזי יש לצרף שלושה תצהירים: תצהיר הכולל את פרטי הצדדים לעתירה - העותר, המשיבים ועוד; תצהיר המפרט את מסכת העובדות המשמשות רקע לעתירה ותצהיר נוסף, השוטח את הטיעונים משפטיים עליהם נסמכת העתירה.
סמכות בית המשפט לעניינים מנהליים
בידי בית המשפט המחוזי אשר לו מוגשת העתירה בכובעו כטריבונאל מנהלי נתונה הסמכות לקבל את העתירה או לדחותה. במידה והערכאה המשפטית החליטה לדחות את העתירה הינה רשאית להטיל על העותר חיוב בהוצאות משפט.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות' עומד לרשותך! אנו מציעים יעוץ משפטי אישי ודיסקרטי, על ידי עורך דין בכיר במשרדינו, בכל שאלה הנוגעת לענייני משפט ציבורי והגשת תביעות מנהליות בפרט.
לקבלת סיוע משפטי של עורך דין מנוסה חייגו חינם: 1-800-800-891
|