משכנתא היא הלוואה לרכישת נכס מקרקעין הניתנת כנגד שעבודו של הנכס, אשר מגיע לסיומו עם פירעון ההלוואה. הנכס משמש כבטוחה של הבנק להחזר ההלוואה, כאשר במידה והחייב לא יצליח לעמוד בהחזר יממש הבנק את הבטוחה.
מחירי הדיור בישראל מצויים במגמת עליה מתמדת ובמקביל, המגורים בשכירות לתקופה ממושכת אינם מקובלים בארץ כמו בשאר חלקי העולם המערבי.
בשל מגמת ההתייקרות, רבים בוחרים באפיק המשכנתא למימון חלקי לפחות של רכישת נכס מקרקעין.
לקבלת סיוע משפטי בנושא משכנתא חייגו: 1-800-800-891
סביר להניח שמשכנתא היא ההלוואה הארוכה והיקרה ביותר שתיטלו במהלך חייכם, לכן בטרם מחליטים לקחת משכנתא כדאי להיות מודעים למספר נקודות חשובות.
החוקים הרלבנטיים לרכישת נכס באמצעות משכנתא הינם: חוק המקרקעין, התשכ"ט - 1969, חוק המכר (דירות) - הבטחת השקעות של רוכשי דירות, התשל"ה - 1974, חוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג - 1973 וחוק החוזים (תרופות), התשל"ג - 1973.
לאילו היבטים חשוב לשים לב לפני חתימת חוזה משכנתא?
בישראל פועלים מספר גורמים אשר נותנים הלוואת משכנתא, אולם חשוב להקפיד ממי לוקחים את ההלוואה נוכח ההפרשים הפוטנציאליים בריביות מהמערכת הבנקאית ובכדי להימנע מפניה לשוק האפור לצורך זה.
מלבד תשעה בנקים, שני בנקים מסחריים ומספר חברות ביטוח ישנן גם חברות בניה המשתמשות במונח "משכנתא" לתיאור הטבות או הוזלות במחיר הדירה, אך למעשה אין מדובר בהלוואת משכנתא של ממש.
מדינת ישראל, באמצעות משרד השיכון, מעניקה למגזרים מסוימים באוכלוסיה הטבות בתנאי המשכנתא כנגד עמידה בתנאים מוגדרים. החיסרון הוא, שבמרבית המקרים המשכנתא מכספי המדינה נמוכה מעלות הנכס וקיים עדיין צורך בלקיחת הלוואה משלימה.
איזה הגנה מקנה החוק ללווה המשכנתא?
בחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז -1967 קיימות הגנות שונות ללווי משכנתאות המתקשים לעמוד בהחזר החודשי. בנקים פותחים בהליכי הוצאה לפועל רק לאחר שהחייב אינו עומד בתשלומי ההחזרים במהלך חצי שנה לפחות.
ראשית, הגורם הממשכן יגיש את הביצוע על מלוא החוב רק במקרים הבאים: החייב הונה או מתכננן להונות את הנושים, לחייב דירה נוספת שיכולה לשמש למגורים, ניתן צו כינוס על הדירה או שהסכם ההלוואה קובע שהחוב יפרע בתשלומים וסכום התשלומים שלא נפרעו בצירוף ריבית הפיגורים הינו מעל 10% מיתרת החוב המלאה.
במידה ומדובר בחוב פיגורים קיימת חובה לנושה לשכנע את רשם ההוצאה לפועל מדוע להורות על ביצוע מלוא חוב המשכנתא. קיראו עוד בנושא: הוצאה לפועל
סעיף 38 לחוק הוצאה לפועל קובע, כי במידה והנכס משמש למגורי החייב ובני משפחתו יורה רשם ההוצאה לפועל על פינוי ומכירת הנכס רק לאחר שנוכח בקיום מקום מגורים חלופי סביר לחייב ובני משפחתו.
במידה והחייב נכנס להליכים למימוש המשכנתא קמה לו זכות לממש את המשכנתא בעצמו כדי לפרוע את החוב לבנק, כך שלא יפסיד כספים נוספים באמצעות מכירה בערך שוק נמוך יותר בהוצאה לפועל והוצאת כספים עודפים. זכות זו עומדת לחייב במשך 90 יום מרגע פתיחת התיק בהוצאה לפועל.
משרדינו מפעיל מחלקה משפטית ענפה העוסקת בענייני מקרקעין ובכלל זאת אנו מלווים רוכשי דירות בהליכי לקיחת משכנתא והתנהלות מול הבנקים. הנכם מוזמנים לפנות אלינו לקבלת יעוץ משפטי אישי ודיסקרטי באמצעות עורך דין מיומן.
לקבלת סיוע משפטי בנושא משכנתא חייגו: 1-800-800-891
קיראו עוד מידע רלוונטי:
|