חוק התכנון והבניה, התשכ"ה - 1965 עבר בשנת 2009 רפורמה מקיפה. בחוק זה, אשר מיועד להסדרת פעולתן של רשויות התכנון בישראל, חל שינוי שמטרתו לייעל ולקצר את הליכי הבירוקרטיה הכרוכים בתחום התכנון והבניה, בין היתר כדי לזרז את הקמתם של בניינים חדשים כחלק מפתרון מצוקת הדיור בארץ.
הרפורמה האמורה זכתה לכינוי "חוק המרפסות" מפאת הדגש על הקלת מצוקתם הבירוקרטית של אזרחים המבקשים לסגור את מרפסת הדירה. במאמר זה תמצאו סקירה שנכתבה על ידי עורך דין המתמחה בענייני מקרקעין ונדל"ן.
לקבלת סיוע מיידי בנושא נדל"ן חייגו חינם: 1-800-800-891
מהם עיקרי הרפורמה החדשה בחוק התכנון והבניה?
עד לשינוי בחוק סבלו הליכי התכנון והבניה בישראל ממעמסה בירוקרטית, אשר ייקרה במאוד אף את עלויות הבניה.
החוק במתכונתו החדשה אמור לקצר את ההליכים באופן משמעותי, תוך שינוי מבנה האישורים הנדרשים במוסדות התכנון.
במסגרת הרפורמה יורחבו סמכויות הועדות המקומיות, יצטרפו לועדות נציגי ציבור ותוגבר השקיפות באמצעות שימוש ברשת האינטרנט.
הרפורמה תקציב לוחות זמנים קבועים לאישור תוכניות, שינועו בין 45 יום לאישור מרפסת או הוספת פרגולה, 10 חודשים לתוכניות בניה פשוטות, עד 16 חודשים לאישור תוכניות מתאר אזוריות ותוכניות מפורטות ועד 24 חודשים לאישור תוכנית מקומית כוללת.
קיראו בהרחבה בענייני מקרקעין:
הרפורמה תיצור מספר מסלולים - פטור מלא, מסלול מקוצר ומסלול רישוי מלא. במסלול הראשון יינתן פטור מרישוי להוספת מזגן תעשייתי, התקנת קולטי שמש והקמת גדר עד גובה 2 מטר. הקמת פרגולה, סגירת מרפסת ותוספת בניה של עד 25 מטר מרובע נכללות במסלול הרישוי המקוצר.
מסלול הרישוי המלא רלבנטי לתוכניות בעלות השפעה הנדסית מרחבית גדולה, כמו הקמת גשרים ובניינים, כאשר לפי התוכנית גם כאן יינתן האישור תוך 90 יום בלבד.
מהם עיקרי הביקורת על הרפורמה החדשה בחוק התכנון והבניה?
לצד התמיכה במהלך נמתחת גם לא מעט ביקורת על הרפורמה בתחום התכנון והבניה. למערכת התכנון השפעה ניכרת על שימורם של השטחים הפתוחים, הציבוריים, איכות החיים והסביבה.
ההנחה היא שככל שמערכת התכנון חזקה יותר כך תוכל לשמור באופן טוב יותר על המרחב הפתוח.
קיראו בהרחבה על מיסוי מקרקעין
עד כה היתה מערכת התכנון והבניה מורכבת מוועדה מקומית, וועדה מחוזית וועדה ארצית. מטרת הרפורמה הנוכחית היא לקצר את הליכי קבלת אישורי בניה באופן שיביא כמעט לביטולן המוחלט של וועדות הבניה המחוזיות והארציות במתכונתן הנוכחית והאצלת רוב הסמכויות לוועדות המקומיות.
חששם של הארגונים הירוקים הוא, כי הרפורמה תוביל להעצמת כוחן של הוועדות המקומיות, אשר יתחשבו יותר בשיקולים מקומיים וקצרי טווח כמו גם להתגברות מעשי השחיתות וכל זאת על חשבון שיקול הדעת ארוך הטווח של הוועדות המחוזיות והארציות.
חששם של הארגונים הירוקים והחברתיים הוא שהרחבת הסמכויות של הוועדות המקומיות דווקא תפגע בקידום דיור בר השגה, משום שהרשויות המקומיות אינן ששות להקים דיור מוזל בשטחן מפאת החשש מזרימת אוכלוסיה ברמה סוציו אקונומית נמוכה.
לטענת גורמים אלה, הרחבת הסמכויות בהעדר מערכת לאומית חזקה תחליש עוד יותר את הפריפריה ותעמיק את הפערים בין הרשויות המקומיות עצמן לבין השכבות השונות בחברה.
קיראו בהרחבה על דיני מקרקעין
לקבלת סיוע מיידי בנושא נדל"ן חייגו חינם: 1-800-800-891
בואו להתייעץ עם עורכי דין: פורום משפטי
|